Summer Institutes for Scholars ofera cunostiinte aprofundate si detaliate despre societatea, cultura, valorile si institutiile americane.
Acest program are urmatoarele specializari/teme:
Termenul limita pana la care se pot trimite formularele completate este 22 ianuarie, 2025, ora 23:59. Formularul la care fac referire le va fi trimis personal doamnelor si domnilor profesori spre completare in momentul in care vor trimite un e-mail de intentie de participare pe adresa de e-mail
>>> Call for Nominations - Summer 2025 Study of the U.S. Institutes for Scholars
Cu multe multumiri si consideratie,
ISABELLA ALEXANDRESCU
Public Diplomacy Specialist
Public Affairs Office
U.S. EMBASSY BUCHAREST, ROMANIA
În perioada 5 – 13 decembrie 2024, Departamentul de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a găzduit cea de-a doua ediție a Concursului de creație pentru elevii de liceu – GAIA 2024. Acest concurs, organizat pe trei categorii de lucrări (machete, postere, schițe și picturi), a fost conceput pentru a celebra Ziua Internațională a Muntelui (11 Decembrie).
Citește mai mult: Concursul de creație pentru elevii de liceu – GAIA 2024
Proiectul de cercetare UCLAR (https://geo.uaic.ro/uclar/) care s-a încheiat recent a permis realizarea unei baze de date gridate pentru orașul Iași referitoare la temperatura și umiditatea aerului. Baza de date are rezoluție temporală zilnică și rezoluție spațială de 500 m, cuprinzând valorile maxime, medii și minime ale acestor două elemente climatice definitorii pentru climatul urban.
Astfel, Mun. Iași devine singurul din România care deține o bază de date climatice esențială pentru evaluarea condițiilor de climat urban în scopul identificării celor mai potrivite soluții de dezvoltare urbană orientate către reducerea efectelor schimbărilor climatice sau de adaptare la acestea. Planurile viitoare sunt de realizare a unei baze de date similare, referitoare la temperatura și umiditatea aerului pentru municipiile-reședință de județ din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.
Rezultatele proiectului UCLAR reprezintă și un omagiu adus profesorului Ion Gugiuman, inițiatorului studiilor de climat urban în România, titular al disciplinelor cu profil de meteorologie-climatologie din geografia ieșeană până la începutul anilor 90, autorul primului curs de climatologie urbană din România.
Toate informațiile referitoare la modul în care baza de date poate fi utilizată de către terți pot fi găsite în articolul de mai jos de pe siteul meteomoldova.ro
(autori: Conf. dr. Lucian Sfîcă; Lect. dr. Pavel Ichim).