În perioada 12-22 aprilie 2024, Facultatea de Geografie și Geologie prin Departamentul de Geologie a fost gazda unui eveniment inedit, realizat pentru a marca Ziua Planetei Pământ (22 aprilie): Concursul “Ziua Pământului la Geologie”.
Un număr de 50 de elevi de la licee din Municipiul Iași, organizați în 18 echipe au participat la prima ediție a concursului care a avut loc în două etape. Într-o primă etapă, elevii au realizat și transmis materiale video cu tematică specifică (ex: prezentări ale unor fenomene geologice, experimente cu reacții fizico-chimice etc.), materiale ce au fost jurizate de către organizatori. De asemenea, creațiile elevilor au fost găzduite pe paginile de social media ale Departamentului de Geologie iar pe baza reacțiilor primite, a fost acordat un premiu special.
În a doua etapă, cele 18 echipe însoțite de câte un student, au pornit într-o competiție de tip treasure hunt (Rock hunting) pe parcursul căreia au avut de îndeplinit 18 misiuni (cu specific geologic) în diferite locații din Municipiul Iași și din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași (laboratoare, muzee, Sala Pașilor Pierduți etc.).
În data de 22 aprilie, în cadrul unei festivități de premiere la care ne-au onorat cu prezența domnul Rector al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași - Prof. univ. dr. Liviu-George MAHA, și domnul Primar al Municipiului Iași, Mihai CHIRICA, participanții au avut prilejul să asiste cu interes la prelegerea cu tema “Ziua Pământului, cu geologii și Micul Prinț”, susținută de către domnul Prof. univ. dr. Dan Stumbea. Ulterior au fost acordate premii tuturor participanților (elevi și studenți) iar departajarea s-a realizat pe baza unor criterii precum: calitatea științifică a materialului video, numărul de misiuni îndeplinite și timpul obținut în cadrul activității de rock hunting. Totodată, profesorii coordonatori au primit premii și certificate de participare.
Evenimentul “Ziua Pământului la Geologie” le-a permis tinerilor să descopere o parte din tainele geologiei și să își cunoască mai bine orașul, aducând împreună elevi, studenți și profesori atât din mediul preuniversitar, cât și universitar, într-un eveniment dinamic și interactiv.