În perioada 5 – 13 decembrie 2024, Departamentul de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a găzduit cea de-a doua ediție a Concursului de creație pentru elevii de liceu – GAIA 2024. Acest concurs, organizat pe trei categorii de lucrări (machete, postere, schițe și picturi), a fost conceput pentru a celebra Ziua Internațională a Muntelui (11 Decembrie).
În cadrul concursului au fost înscrise 47 de lucrări realizate de către 85 de elevi (individual sau în echipe de până la 3 participanți/lucrare). Aceste creații au fost realizate sub coordonarea a 18 profesori de la 12 licee din Județul Iași. Un element de noutate față de ediția anterioară a fost introducerea etapei de prezentare a lucrărilor de către echipele participante.
Vineri, 13 decembrie 2024, în amfiteatrul B6 al Facultății de Geografie și Geologie, a avut loc evenimentul de încheiere a acestei ediții, eveniment în cadrul căruia cele mai bune lucrări ale elevilor au fost premiate.
Evenimentul a debutat cu un mesaj de bun venit adresat elevilor și profesorilor din partea conducerii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, reprezentată prin domnul Prof. univ. dr. Liviu-George Maha – Rector și domnul Prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu – Președintele Senatului, respectiv din partea Decanatului Facultății de Geografie și Geologie, prin domnul Conf. dr. Daniel țabără – Prodecan.
Un moment captivant l-a constituit prezentarea „Din Ceahlău în Himalaya”, susținută de domnul Prof. univ. dr. Dorin-Sorin Baciu din cadrul Departamentului de Geologie, care a pus în evidență legătura specială dintre munte și specialiștii în Geologie.
Momentul așteptat cu sufletul la gură a fost festivitatea de premiere, unde atât elevii, cât și profesorii, au fost răsplătiți pentru eforturile lor.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment special de colinde și cântece de iarnă pus în scenă de către corul de studenți din cadrul Departamentului de Geologie și elevele Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Iași.
Echipa de organizare a concursului a fost formată din Asist. univ. dr. Iuliana Buliga, șef lucr. dr. Oana Stan, Asist. univ. dr. Anca-Luisa Viusenco, muzeograf dr. Sergiu Loghin, Conf. univ. dr. Andrei Ionuț Apopei și Prof. univ. dr. Dan Stumbea.
Lista premiilor acordate poate fi consultată accesând fișierul atașat.