UEFISCDI a lansat cu ceva timp in urma patru pachete de informații. Trei dintre acestea au trecut de faza de dezbatere publica, iar pachetul de informații pentru Subprogramul 5.2.2 - Mobilități; Proiecte de mobilitate pentru cercetători este in dezbatere publica pana la data de 12 august 2024. In viitorul apropiat este foarte probabil sa se lanseze competițiile aferente.
Mai jos, găsiți câteva informații relevante extrase din pachetele de informații, pentru a puncta condițiile de participare, bugetul si durata unui proiect.
Menționăm ca pachetele de informații nu sunt finale, nu sunt aprobate de MCDI.
Echipa SMACS
I. PROGRAMUL 1
Proiecte complexe de cercetare de frontieră (PN-IV-ID-PCCF-2024 – 1)
https://uefiscdi.gov.ro/proiecte-complexe-de-cercetare-de-frontiera-pccf
Scop: Susținerea și promovarea cercetării științifice avansate și a progreselor substanțiale la frontierele cunoașterii, precum și încurajarea dezvoltării și utilizării de noi metode și tehnici, inclusiv abordări și investigații neconvenționale asupra unor probleme de cercetare aflate la interfața dintre disciplinele deja consacrate.
Propunerea de proiect implică cel puțin două echipe de cercetare din două instituții diferite (organizații de cercetare cu personalitate juridică) din România. Dintr-o instituție pot participa mai multe grupuri de cercetare complementare și interdisciplinare.
La nivelul unui proiect, bugetul solicitat de către instituția coordonatoare trebuie să fie de cel puțin 50% din valoarea totală solicitată.
Propunerile de proiecte se depun în toate domeniile / ariile de cercetare din UAIC.
Directorul de proiect/Responsabilul de partener trebuie să dedice un procent semnificativ din timpul său, min. 30% dintr-o normă întreagă (min. 2,5 h/zi), activității de implementare a proiectului, pe întreaga perioada de finanțare; Dacă directorul de proiect provine din străinătate, acesta va dedica min. 30% dintr-o normă întreagă (min. 2,5 h/zi), din care, anual, cel puțin 15% dintr-o normă întreagă va fi cu prezență fizică în instituția din România;
Durata proiectului este de min. 36 luni și max. 48 luni.
Buget Finanțarea acordată unui proiect este de max.10.000.000 lei, pentru 48 de luni de implementare.
II. PROGRAMUL 2 - Resurse Umane
Subprogramul 5.2.2 - Mobilități;
Proiecte de mobilitate pentru cercetători
https://uefiscdi.gov.ro/proiecte-de-mobilitate-pentru-cercetatori-mc
Scop: Dezvoltarea resursei umane din sistemul național de cercetare-dezvoltare și creșterea vizibilității cercetării românești, prin publicarea și prezentarea la conferințe internaționale de prestigiu a celor mai semnificative rezultate, prin efectuarea de stagii de pregătire (max 30 de zile) și prin asigurarea accesului la infrastructuri/ biblioteci/arhive/baze de date internaționale, inexistente în România (maxim 30 de zile).
Competiția se adresează cercetătorilor/cadrelor didactice (doctori sau doctoranzi) angajați într-o instituție de cercetare de drept public din România.
Buget Valoarea unui proiect este de max. 22.000 lei.
Bugetul maxim estimat pentru anul 2024 este de 8.000.000 lei.
Activitatea finanţată se va efectua pe parcursul anului 2024 şi se va finaliza până cel târziu la data de 10 decembrie 2024.
III. Program PROVOCĂRI
Subprogram Parteneriate pentru Agenda Strategică
Proiect Provocări – Schimbare
https://uefiscdi.gov.ro/provocari-schimbare-pps
Scop: Abordarea multi -, inter şi trans- disciplinară a provocărilor societale stabilite în Agenda Strategică de Cercetare, prin constituirea unor consorţii mai largi de organizaţii de cercetare (minim 3 organizaţii diferite).
Proiecte Provocări Schimbare – stimularea activităților de CD realizate în parteneriat (organizaţii de cercetare și întreprinderi) pentru scurtarea drumului de la cunoaşterea științifică la tehnologie cu impact socio-economic, în adresarea provocărilor societale stabilite în Agenda Strategică de Cercetare a României. Proiectele sunt implementate prin parteneriate public-privat între organizațiile de cercetare sau organizații de cercetare și întreprinderi. Instituțiile participante au expertiză științifică complementară și partajează infrastructura existentă.
Condiţii de participare și implementare: Propunerile de proiecte se concretizează cu cel puțin un nivel de maturitate tehnologică TRL 6 (tehnologie demonstrată din punct de vedere al funcţionalităţii, în condiții relevante de funcționare), dar nu mai mult de TRL 8 (demonstrație precomercială).
Tematica proiectelor Propunerile de proiecte pot fi elaborate într-o zonă de impact dintr-un domeniu definit din Agenda Strategică de Cercetare extinsă, astfel:
1. Digitalizare, industrie și spațiu
2. Climă, energie și mobilitate
3. Hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu
4. Sănătate
5. Cultură, creativitate și societate incluzivă
6. Securitate civilă pentru societate
Durata proiectului este de min. 24 luni și max. 48 luni.
Buget: Finanțarea acordată unui proiect este de max. 10.000.000 lei. Bugetul estimat alocat competiției, pentru întreaga perioadă de derulare a proiectelor, poate fi de maximum 250.000.000 lei, cu încadrarea în limitele stabilite prin acte normative.
- o persoană poate depune, în calitate de director de proiect, o singură propunere de proiect în competițiile: CoEx 2024 (Centre de Excelență), PCCF 2024 (Proiecte Complexe de Cercetare de Frontieră) sau PPS 2024 (Proiecte Provocări Schimbare);
- o persoană care depune, în calitate de responsabil partener, o propunere de proiect la competiția CoEx 2024 (Centre de Excelență), nu poate depune, ca director de proiect, o propunere competiția PPS 2024 (Proiecte Provocări Schimbare).
IV. PROGRAM 7 - Parteneriat pentru Inovare
Subprogramul 5.7.4 Transfer tehnologic în sprijinul competitivității - pentru crearea și dezvoltarea de servicii CDI
Festival de Transfer Tehnologic (FTT)
https://uefiscdi.gov.ro/festival-de-transfer-tehnologic-ftt
Scop: Încurajarea activității de transfer tehnologic, prin dezvoltarea capacității de relaționare între mediul de cercetare și mediul de business.
Se urmareste organizarea de festivaluri de transfer tehnologic, in cadrul carora, prin tehnici creative de comunicare (storytelling), se ofera acces la cunoastere si se faciliteaza formarea de retele, cu impact asupra dezvoltarii culturii inovarii, transferului si aplicarii rezultatelor cercetarii in economie si societate. Se are in vedere organizarea, de regula anual, de evenimente la nivel regional si de un eveniment la nivel national.
Propunerea de proiect ( cererea de finantare pentru organizarea evenimentului) este depusa de o organizatie de cercetare de drept public sau privat, in calitate de coordonator, in parteneriat cu alte organizatii de cercetare de drept public sau privat, in calitate de parteneri. Beneficiarii acestui program sunt toate entitatile implicate in activitatea de cercetare si inovare, atat din mediul privat, cat si din eel public, reprezentantii mediului de afaceri (IMMuri, corporatii, asociatii profesionale ), autoritati publice si organizatii non-guvemamentale. Evenimentele pot fi organizate intr-una dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei (Nord-Est; Nord-Vest; Vest; Centru; Bucuresti-Ilfov; Sud-Est; Sud-Vest; Sud-Muntenia) sau la nivel national;
Bugetul pentru un proiect ( organizarea unui festival):
- la nivel regional este de max. 500.000 lei.
- la nivel national este de max. 700.000 lei.
Bugetul estimat alocat competitiei pentru anul 2024 este de max. 3.000.000 lei.