Rezultatele primului an (lunile noiembrie și decembrie 2023) au fost cu succes integrate în ansamblul datelor de input în configurarea profilurilor viitorilor utilizatori ai PhitoApp. O parte însemnată a cercetărilor, în special cele privitoare la vulnerabilitatea locuitorilor și în special a fermierilor mici și mijlocii din județele Iași și Botoșani în fața hazardelor naturale au fost integrate în planul de dezvoltare a Phito Beta Version pe două paliere: (i) atât ca elemente de configurare a chestionarului aplicat în perioada iunie-august 2024 fermierilor din cele două județe cât și (ii) integrarea materialelor cartografice tematice ale hazardelor naturale și riscurilor asociate acestora ca straturi deosebit de importante în configurarea aplicației Phito.
Pe parcursul anului 2024, corespunzător etapei a II-a a proiectului, au fost publicatedouă articole, deocamdată sub formă de abstract, drept „conference papers”. Publicarea in extenso a celor două articole este prevăzută pentru anul 2025, datorită timpilor mari de așteptare la jurnale de prestigiu, dar și a unor perioade destul de mari pentru redactarea și editarea finală a acestora. Aceste întăryieri au fost datorate și atragerii în echipa de autori a doi cercetători cu mare experiență în domeniu: Prof. dr. Paolo Tarolli de la Universitatea din Padova, Italia, liderul WP3 al proiectului PHITO – Horizont Europe din care deriva prezentul contract și Prof. dr. Jianshuang WU de la Chinese Academy of Agricultural Sciences, Beijing, China, un colaborator activ al echipei de cercetare al prezentului contract.
Rezumat executiv al activităților realizate în perioada de implementare
În perioada de implementare a proiectului „Platforma pentru susținerea fermierilor mici și mijlocii pentru încorporarea tehnologiilor digitale pentru oportunități egale” au fost realizate toate activitățile necesare atingerii obiectivelor propuse. Aceste obiective au fost proiectate astfel ca rezultatele lor să contribuie la o mai bună cunoaștere a nevoilor de date cartografice și de teledetecție de către diferitele categorii (diferite profiluri) de fermieri mici și mijlocii din nord-estul României, respectiv din sistemul agricol al județelor Iași și Botoșani.
Pentru chestionarele aplicate în anul 2023 au fost realizate analize statistice care să valideze anumite tendințe specifice pentru fiecare tip de fermier. Pentru chestionarele care au fost realizate în anul 2024, acestea fiind comune cu toate celelalte 7 sisteme agricole ale proiectului Phito Horizont, au fost realizate o serie de peste 20 întâlniri cu fermierii din cele două județe, găzduite în mare majoritate de primăriile comunelor. La toate aceste întâlniri au fost o serie de faze care au fost aplicate peste tot, și anume: prezentarea principalelor obiective ale proiectului Phito Horizont, prezentarea obiectivelor acestuia pentru sistemul agricol Iași-Boroșani, relațiile dintre fazele managementului fermelor și utilozarea tehnologiilor digitale, completarea (on-line și/sau pe hârtie) a chestionarului, întrebări și discuții asupra impactului hazardelor naturale în trecut și perspective de viitor referitoare la reducerea acestora.
Bazele de date cartografice și de teledetecție au fost construite în urma unui efort specific „knowledge based”, a verificării disponibilității acestora, cu respectarea tuturor aspectelor legale și de protejare a drepturilor de autor.