Facultatea de

Geografie și Geologie

Propuneri de proiecte în Orizont Europa

Programul Orizont Europa a adus cateva noutati si schimbari in ceea ce priveste propunerile de proiecte fata de programul-cadru anterior. Poate cele mai importante noutati din aceasta perspectiva sunt cele care se refera la modul in care trebuie abordat impactul in propunerea de proiect si integrarea dimensiunii de gen in activitatile de cercetare-inovare ale proiectului. Dar acestea nu sunt singurele chestiuni care sunt noi sau difera.

Unitatea NCP din cadrul UEFISCDI a pregatit doua materiale suport care adreseaza impactul si dimensiunea de gen in activitati de cercetare-inovare in propunerile de proiecte pentru Orizont Europa. Aceste materiale integreaza multe resurse ale Comisiei Europene, dar si sugestiile noastre (ca experti evaluatori), precum si exemple de feedback real de la evaluari din Orizont Europa.

1. Impact in Horizon Europe proposals (https://ncp.uefiscdi.ro/resources/impact-in-horizon-europe-proposals)

2. Gender dimension in R&I activities in Horizon Europe proposals (https://ncp.uefiscdi.ro/resources/gender-dimension-in-r-i-activities-in-horizon-europe-proposals)

In acest context, vrem sa va invitam la o sesiune online „Cum putem scrie o propunere RIA/CSA in Orizont Europa”. Data: 24 martie 2022. Ora: 10.00-12.00. La acest eveniment online vrem sa discutam detalii legate de propunerea de proiect de tip RIA/CSA si vor fi alaturi de noi colegi care au fost si sunt experti evaluatori in Orizont Europa, precum si colegi care au scris proiecte RIA/CSA.

La sesiunea din 24 martie 2022 nu abordam propuneri tip ERC sau MSCA, care au cerinte diferite si pentru care vom organiza sesiuni diferite. Vrem sa abordam acum instrumentele tip RIA si CSA deoarece la deadline-urile din 30 martie, 20 aprilie, acestea sunt preponderente.

Vrem sa mentionam (ca disclaimer J) ca organizam acest eveniment pe 24 martie nu pentru a da startul unor noi propuneri de proiecte cu deadline pe 30 martie sau 20 aprilie; nu ar fi realist si nici profesionist. Organizam acest eveniment acum, primul dintr-o serie de actiuni legate de scrierea si evaluarea propunerilor de proiecte, deoarece:

· Vrem doar sa impartasim cu dumneavoastra cateva chestiuni care credem noi ca sunt importante pentru imbunatatirea unor propuneri de proiecte care sunt, poate, deja in lucru (un fine-tuning, daca vreti, al unei propuneri existente)

· Pentru a intelege mai bine procesul de evaluare si a sti cum sa abordam propunerea de proiect pentru a castiga mai multe puncte la evaluare

· Pentru a sprijini procesul de pregatire a unor propuneri viitoare, pentru urmatoarele call-uri in Orizont Europa

Pagina de inregistrare la eveniment, cu mai multe detalii si link pentru inregistrare, este https://riacsa.event.ncp.uefiscdi.ro/

Va asteptam cu drag!

Cu cele mai bune ganduri si urari pentru o primavara calda si linistita,

Antoaneta Folea

______________________________

Antoaneta Victoria Folea, SCPM

PhD Chemistry, PhD Political Sciences

Coordinator Horizon Europe NCP @ UEFISCDI

Executive Agency for Higher Education, Research,

Development and Innovation Funding (UEFISCDI)

30, Frumoasa Str., Bucharest

http://ncp.uefiscdi.ro

M. +40-756.368.597 (Mon-Fri, 8.00-16.00)

E. antoaneta.folea@uefiscdi.ro

linkedin.com/in/victoria-folea

“Efficiency is doing things right;

Effectiveness is doing the right things”